14.12.2013, zabijacka/Schlachtfest

Prisel cas vanoc a doslo zradlo pro prasata. Spravna chvile, zacit premyslet o zabijacce.

Domluvil jsem myslivce s flintou a v sobotu rano v 6.00 se roztopilo v brutaru (to je ten velky kotel ve kterem by se dalo delat najednou 50litru gulase).

Zajel jsem pro druhého clena AK PIVO Martina a pro Radka, který sice není nas člen, ale zase umi pit tak, ze ma vsechny predpoklady k tomu, stat se dalsim Chefruckholer.

V 7.00 uz v brutaro varila voda, první prase dostalo svůj oblibeny zakusek ( jahodovy rez) a slo se na věc. Prase se nahnalo z chlivu do klece, myslivec ho strelil do hlavy a uz jsme na nem vsichni kleceli. Pak uz jen spravne riznout do krku a michat krev aby se nezdrcla. Prase se hodilo na stul a zacalo skrabani stetin. Myslivec mezitim vyrazil do obchodu, koupit svoji zene rohliky ke snidani.

V 8.00 byla kuze prasete jak detska prdelka a  zrovna se vratil myslivec z nakupu. Ukazal nam v rychlosti jak prase vyvrhnout, rozpulit atd.

V 8.15 prisel cas na druhy prase. Zapomel jsem napat, ze první prase se jmenovalo Kalousek a to druhy Mladek ( podobnost jmen s nasim byvalym ministrem financi a jednim z vrcholnych politiku socanu je ciste nahodna 🙂 ).  Dle tradicniho scenare ho myslivec strelil, ale druhy kus uz jsem riznul sam. Myslim, ze se to nakonec budu schopnej naucit vsechno. Samozrejme ze podle toho, co psali na googlu jsme si vsichni po kazdym praseti dali po koralce. Podle tradice, rika se, ze duse cerstve zabiteho prasete bloudi nad hlavami a nevi, kam jit. Kdyz se vypije po velky koralce, dusicka dostane svobodu a muze odletet do praseciho nebe. To nam nakonec slo cely den nejlip.

Pak uz to byla jen prace, kuchani, porcovani masa, hlava a kuze do polivky……. Vsechno slo relativne dobře,  jen asi byla chyba pivo zapijet Rumem. Kdyz se zacal blizit konec a tim padem nejdulezitejsi dochucovani, uz jsme měli pekne navato. Jeste si pamatuju, ze kroupy ( varene kroupy smichane s krvi) jsem s klidem profesionalniho reznika dochucoval soli, peprem majorankou a samozrejme za sirova chutnal. Kroupy jsou OK. Bohuzel, do prejtu slo hodne cesneku, to by bylo ještě dobry, ale uz nikdo nesolil, nepepril…..Proste prejt si bude muset každý dochutit dodatecne. A to same polivky, bila i cerna. Kdyz jsem k tomu dneska rano prisel s tim, ze jen vyskvarim sadlo a poklidim na dvore, ochutnal jsem a zjistil, ze je vsechno bez chuti. Takze za strizliva znova, vsechno na varic, sul, majoranka, pepr, cesnek…-no, nakonec je polivka supr.

Jeste jedna věc se nam moc nepovedla- od zacatku se planovala vyroba domacich tlacenek, ale když se vyndal z brutaru ovar, prisli jsme na to, ze na tlacenku tam není vubec zadny maso. Jen kuze a tlusty. Zapomeli jsme totiž do ovaru hodit alespon predni nozicky a kus boku. Myslim, ze za to muze jednak nase nezkusenost a taky asi ten Rum. Ale chybama se clovek uci a jsem si jist, ze priste to bude lepsi.

Kompletni fotodokumentace ja na http://figi11.rajce.idnes.cz/Prase_2013/

Ve skutecnosti to nebylo tak drasticke, jak by se mohlo z fotek zdat. Je třeba si uvedomit, ze maso v obchode taky neroste primo v tom igelitovym pytliku.

A tak si tak rikam, co Vy na to, ostatní clenova AK pivo? Co kdybych nekde sehnal vykrmeny prase a udelali by jsme kolektivni zabijacku u nas na dvore? Kdyz se povede, každý si domu odveze kus tlacenky, prejtu, masa, sulcu. Nebo se to nepovede a bude z toho prd, jen poradna opice. Ale co,neni  dulezity jen to zradlo, u nas je prece dulezita druzba a tu v supermarketu nekoupime:-)

Vas prezident :-))

Weihnachtszeit- und das Futter für die Schweine geht zu Ende. Das ist die richtge Zeit über ein Schlachtfest nachzudenken. Kurz dem Jäger aus dem Dorf mit seiner Flinte Bescheid gesagt, und Samstag morgens um sechs kocht schon das Wasser im Kessel.

Nun muss nur noch das zweite AK pivo Mitglied Martin und Radek her. Radek ist zwar kein Mitglied, aber er hat alle Voraussetzungen dafür.. 😉

Eine Stunde später bekommt das erste Schwein seinen Lieblingskuchen und los geht’s.. aus dem Stall und der Jäger tut seine Arbeit.. dann ist Einsatz von uns allen gefragt. Wer das schon mal gemacht hat, weiß wieviel Arbeit das ist..

Um kurz nach 08.00 haben uns beide verlassen.. Kalousek und Mladek. Jede Namensähnlichkeit mit Personen aus der Politik sind rein zufällig. Wichtig bei jeder Schlachtung: Die Schweineseele kreist unmittelbar nach dem tödlichen Schuß über unseren Köpfen und kann nur durch einen großen Schnaps in den Schweinehimmel erlöst werden… nichts leichter als das 😉

Dann kann es an die eigentliche Arbeit gehen… ausnehmen, portionieren… und das wichtigste: würzen… das kann das Bier trinken doch eher auch mal hinderlich sein; aber das merkt man erst am nächsten Tag…  J

In echt war es gar nicht so drastisch wie es auf den Bildern aussieht J Fleisch kommt halt nicht im Supermarkt, in Folie eingeschweißt zur Welt J

So sag ich mir: was haltet ihr Mitglieder von AK pivo davon, wenn wir uns ein ausgewachsenes Schwein holen und so eine Aktion bei uns wiederholen J Denke das schweißt unsere Gemeinschaft zusammen und als Ergebnis gibtsauch was leckeres J Das gibt’s in keinem Supermarkt..

Euer Präsident